1 2 4 5 6 7 9 10

“Daca negi realitatea lucrurilor, le vei rata. Daca afirmi ca ele sunt golite de continut, le vei rata de asemenea. Cu cat te gandesti mai mult la ele si cu cat vorbesti mai mult despre ele, cu atat esti mai departe de adevar. Nu mai analiza si judeca, in acest fel, vei putea cunoste totul.”

Realitatea este intotdeauna prezenta, asteptand chiar langa inima noastra, langa ochii nostri, langa mainile noastre. O putem atinge, o putem simti, o putem trai, dar nu o putem gandi. Putem vedea realitatea, putem deveni constienti de ea, dar nu o putem analiza din punct de vedere intelectual.

Cineva a venit odata la Chuang Tsu si i-a povestit de un om din oras, condamnandu-l in o mie si unul de feluri: este un pacatos, un om foarte rau, un hot… Chuang Tsu l-a ascultat, dupa care i-a spus: bine, dar canta foarte frumos la flaut.

La Chuang Tsu a venit apoi un alt vizitator, care s-a apucat sa-i vorbeasca de acelasi personaj din oras, primul vizitator fiind si el de fata: “Cutare canta foarte frumos la flaut”. “Da, dar este un hot”, l-a contrazis Chuang Tsu. Cei doi vizitatori contrariati l-au intrebat:

Voi sunteti sarea pamantului. Dar daca sarea isi pierde gustul prin ce isi va capata iarasi puterea de a sara? Atunci nu mai este buna la nimic, decat sa fie lepadata afara si calcata in picioarele oamenilor. Voi sunteti lumina lumii. O cetate asezata pe un munte, nu poate ramane ascunsa. Si oamenii n-aprind lumina ca sa o puna sub obroc, ci o pun in sfesnic si lumineaza tuturor celor din casa. Tot asa sa lumineze si lumina voastra. Nu va strangeti comori pe pamant unde le mananca moliile si rugina si unde sparg hotii si le fura. Ci strangeti-va comori in voi insiva, unde nu le mananca moliile