1 2 4 5 6 7 9 10

Imi vine sa rad cand aud ca pestii din apa mor de sete.  Tu nu vezi ca realitatea e la tine acasa si ratacesti din padure-n padure mahnit?  In tara orbilor, chiorul este imparat.  Du-te unde vrei dar, daca nu-ti gasesti Sinele, lumea e ireala pentru tine.  Omul care nu si-a descoperit Sinele, e prins in capcana conflictului dintre Iluzie si Realitate.  Unicul Adevar e dincolo de orice expresie.  Numai cand omul devine constient si isi randuieste toata viata in lumina acestei constiente,

Omul a uitat cine este cu adevarat.  El este aproape hipnotizat de o anumita idee despre sine insusi, pe care o poarta in interior toata viata, fara sa stie ca nu este vorba despre el, ci aceasta este doar umbra sa, iar aceasta umbra nu poate cunoaste niciun fel de implinire.

Nu este nevoie de niciun razboi, de nicio lupta, nu este nevoie nici de gelozie, nici de ura.  Viata este atat de scurta, iubirea este atat de pretioasa,

Fiecare om îşi creează propriul său univers, fiecare suflet reprezinta o lume întreagă.  Un scaun pe care îl privim împreună va exista, ca realitate obiectivă, în universul fiecăruia dintre noi, dar semnificaţia pe care o vom acorda prezenţei acelui scaun va fi diferită de la un om la altul.  Fiecare avem propria noastră înţelegere şi capacitatea de a ne forma propria lume.  Cu toate acestea ceea ce apare în universul nostru exterior este o reflexie a universului nostru interior.  Din multitudinea de oameni care există,

Singura cale de evolutie este acceptarea binelui, a raului, a bucuriei, a tristetii.  Esti responsabil pentru tot ceea ce ti se intampla.  Aceasta este o foarte mare libertate.  Daca ar fi altcineva responsabil, cheia actiunilor tale ar fi in mana sa, ai fi sclavul sau, ai fi o papusa la care cineva trage sforile.  Binenteles ca marioneta nu e raspunzatoare cu nimic, papusarul, cel din spatele cortinei raspunde.  Insa, intelegeti ca nimeni nu trage sforile, ca nu exista nimeni care sa va incatuseze decat daca voi permiteti acest lucru si apelati la compromisuri.

Un rege a auzit ca o parte din regatul sau era aproape scufundata in haos. Oamenii se bateau unii cu altii, se raneau unii pe altii in toate felurile. Regele s-a ingrijorat si a trimis acolo un mesager special, care ducea cu el o sticla magica. Sticla magica era facuta in asa fel incat daca priveai prin ea vedeai lucrurile asa cum erau, nu cum ti le imaginai, nu asa cum cum le interpretai. Sticla magica iti nega mintea si puteai vedea totul direct, nemijlocit. Cand se intampla asta, te transformai, nu puteai sa ramai la fel ca inainte.

Aceasta sticla a fost pusa la rascruce in asa fel incat sa fie disponibila

Cand un mare mistic sufit, Hasan, era pe moarte, cineva a intrebat: “Hassan, cine a fost Maestrul tau?” El a spus: “Va fi dificil, fiindca am avut mii de maestri. Daca ti-as relata doar numele lor, va lua luni si ani. Este prea tarziu. Dar cu siguranta iti pot spune despre trei maestri. Unul era un hot. Odata m-am ratacit prin desert si cand am ajuns la sat era foarte tarziu. Totul era inchis si nu era nicio singura fiinta umana pe drumuri. Am cautat sa intreb pe cineva si am gasit un om care incerca sa faca o gaura in zidul unei case. L-am intrebat unde pot sa stau, si el a spus „sunt hot si tu arati ca un mistic sufit. Chiar acum va fi foarte dificil de gasit un loc de dormit, dar poti veni la mine acasa.

Unul dintre cei mai mari maeştri Zen, Lin Chi, obişnuia sa spuna: “Când eram tânar, eram fascinat sa ma plimb cu barca. Aveam o bărcuţă cu care ieşeam singur pe lac si obişnuiam sa stau acolo cu orele. Intr-o noapte frumoasă, pe când mă aflam în barcă  şi meditam cu ochii închişi, o altă  barcă, goală, adusă  de curent, a lovit barca mea. Aveam ochii închişi, dar mi-am zis: «Cineva mi-a lovit barca si mi-a tulburat linistea». Am simtit cum mă  cuprinde furia şi tocmai mă  pregăteam să-i spun vreo câteva individului aceluia, dar mi-am dat seama că barca era goala. Nu aveam cum să reactionez. Asupra cui   să-mi  exprim mania? Barca era goală. Nu făcuse decât, purtata fiind de curent, să lovească barca mea.