1 2 4 5 6 7 9 10

Cu totii ne traim vietile potrivit romanelor de fictiune, poeziilor, povestilor de film. Asta a dat omenirii o impresie gresita, impresia ca atunci cand este dragoste, totul este bine, ca nu trebuie sa existe nici un conflict.

Adevarul este ca amandoi, indiferent cine sunt, sunt individualitati diferite. Daca iubesti pe cineva trebuie sa intelegi ca persoana pe care o iubesti nu este umbra ta, nu este imaginea ta reflectata in oglinda, ca are propria individualitate. Daca nu ai o inima mare ca sa te acomodezi cu cineva care este diferit de tine, care este posibil sa aiba idei diferite despre lucruri diferite, nu trebuie sa intri in mod inutil in necaz. Este mai bine sa te faci calugar sau calugarita. De ce sa-ti bati capul? De ce sa faci viata un iad pentru tine si pentru celalalt ?

Insa IADUL ESTE FACUT PENTRU CA ESTE ASTEPTAT RAIUL. Nu tu esti stapanul, nici celalalt nu este stapanul; ambii sunteti simpli parteneri care au decis, in ciuda tuturor deosebirilor, sa fiti impreuna. Si de fapt deosebirile va condimenteaza iubirea.

Cand se intalnesc doua mistere, odata ce renuntati la ideea ca trebuie sa fiti de acord in toate privintele, nici nu se pune problema certurilor. Certurile apar pentru ca vreti sa existe acord. De ce ar trebui sa existe sentimentul ca lipseste ceva ? Nu lipseste nimic; nu este vorba decat despre faptul ca ideea ta de armonie nu este prezenta.

Nu este nevoie de nimic mai mult in afara de prietenie. Dragostea trebuie sa fie o relatie de prietenie, in cadrul careia nimeni nu este superior, in care nimeni nu ia deciziile, in care amandoi partenerii sunt pe deplin constienti de faptul ca sunt diferiti, ca felurile in care abordeaza viata sunt diferite, ca gandesc diferit si totusi – cu toate aceste deosebiri – se iubesc. Dupa aceea nu vor fi probleme. Problemele sunt create de noi.

Renuntati la ideea ca toate lucrurile trebuie sa se potriveasca, renuntati la ideea ca trebuie sa fie o armonie perfecta; daca toate lucrurile ar fi la locul lor, v-ati plictisi unul de celalalt; daca totul este armonios pierdeti esenta relatiei. Este bine ca sunt lucruri care nu se potrivesc. Este bine ca exista intodeauna o prapastie, astfel incat exista totdeauna ceva de explorat, ceva de traversat, o punte care trebuie construita.

Nu incerca sa creezi ceva supraomenesc. Fii uman, accepta caracterul uman al celuilalt, cu toate slabiciunile la care este expus acesta. Partenerul tau va comite greseli, la fel cum tu vei comite greseli – si amandoi trebuie sa invatati. A fi impreuna este o mare invatatura – a iertarii, a intelegerii faptului ca celalalt este la fel de uman ca tine. Doar un pic de iertare…

 1. O relatie nu e despre a-l invata pe celalalt sa gandeasca asa cum o faci tu, nu e despre a-l transforma pe celalalt intr-o copie a ta, o relatie este despre iubire si atat! iubeste persoana de langa tine exact asa cum e, nu incerca sa o schimbi in niciun fel, chiar daca are puncte de vedere complet opuse fata de ale tale. Daca ai fi un pic mai atent,ai observa ca fiecare discutie in contradictoriu apare ca sa iti arate ca mai exista o parte, ca intregul e format din doi opusi (exact ca semnul ying-yang) si ca tu vezi doar una, iar el e acolo sa te intregeasca. Celalalt e un mister, lasa-l sa te surprinda in fiecare zi. O relatie in care nu exista niciun dezacord e o relatie moarta, pentru ca prin acceptarea dezacordurilor se produce evolutia. If there is love, just feel it, if there is live just live it!

 2. Adelina Coef says:

  O relatie apare ca sa invatam ce inseamna sa convietuiesti langa o persoana care este opusa tie,care are idei diferite de ale tale.Cu ajutorul rabdarii reusim sa intelegem si sa acceptam tot ceea ce persoana de langa noi simte si gandeste,invatam sa ne adaptam la ea si astfel putem merge pe acelasi drum impreuna fara sa ne chinuim unul pe celalalt,fara sa avem asteptari de la ea sa fie altfel decat este.

 3. AnyOne says:

  Orice poveste de iubire e un fenomen complicat pentru ca este o poveste de iubire-ura ; la un moment dat trebuie sa se manifeste si ura.Toate cuplurile se cearta pe probleme minore : La ce film mergem? Ce mancam? Unde ai stat? De ce nu m-ai sunat? Si din toate astea, imediat urmeaza cearta.Astfel se manifesta ura ascunsa sub masca iubirii.Fericirea e un strat subtire, e suficient sa il zgarii putin si gasesti exact opusul ei.
  Tot ce trebuie facut e sa va ajutati unul pe celalalt.Evitati competitiile, conflictele, cine e mai bun, cine are dreptate, cine e mai trecut prin viata etc. O persoana nu poate fi construita dupa modelul pe care il doriti voi, nu e un obiect.Sunteti ca niste copaci, va puteti ajuta sa cresteti, sa va ingrijiti, sa va simtiti bine unul cu celalalt, dar nu va impuneti nimic, nu va limitati.

 4. Raluka says:

  ” Fara iubirea femeii barbatul nu poate trai.Fara iubire nu exista viata.Aceasta este o lege a naturii si aici restrictiile femnine sunt neputincioase.O femeie dezamagita cauta vinovatul in primul rand in altcineva.Un barbat dezamagit cauta vinovatul in primul rand in el insusi.Cu cat se aduna mai mult stres, cu atat situatia se schimba in directie opusa.Un barbat rezervat in emotii devine emotional ca o femeie , iar femeia coplesita de emotii devine lipsita de pasiune , ca barbatul.Exagerarea a transformat normalul in anormal.Aceasta duce la pieire.Pieirea inseamna nasterea noului.Cand omul se va elibera de setea de a domina , atunci nu va mai percepe dureros libertatea celuilalt.Femeia da forta iubirii si ia forta fizica a barbatului.Barbatul da forta fizica si ia forta iubirii.Acesta este echilibrul creat de natura.”

 5. calin merge says:

  Dupa parerea mea nu prea cred ca poti comite o greseala sau mai multe, din moment ce ai facut acel ceva, inseamna ca ai vrut sa-l faci, ai simtit sa o faci. Conflicte intr-o relatie este ceva omenesc deoarece nimeni nu e la fel, toti suntem diferiti, fiecare ne nastem si ne dezvoltam cu anumite idei sau conceptii ale vietii, fiecare se dezvolta in felul lui. Nu poti veni tu sa ii spui unei persoane cum e mai bine. Apar conflicte deoarece fiecare dintre noi isi exprima punctul de vedere, cum il vede fiecare, din experienta proprie din drumul parcurs pana acum, din ce a invatat pana acum. Doua persoane nu vor avea niciodata acelasi punct de vedere, ajung la un acord dar prin anumite conflicte. Asa invatam unul de la celalalt. Doar este bine sa comunicam fara sa ne enervam pe acea persoana ca are dreptate. Trebuie sa invatam sa fim prieteni cu persoana iubita, chiar cei mai buni prieteni.

Lasa un comentariu