1 2 4 5 6 7 9 10

Cautarea spirituala implica in primul rand un sentiment negativ: sentimentul ca viata asa cum este ea, e fara rost. Un intreg proces care sfarseste in moarte: “tarana din tarana”. Nu ramai cu nimic in maini. Treci prin ea cu atata chin, e un adevarat iad si nu te alegi cu nimic. Odata ce ai devenit cu adevarat constient de aceasta lipsa de sens a vietii, asa cum exista ea in mod obisnuit, incepe cautarea – fiindca nu poti duce linistit o viata fara rost. Si atunci incepe o cautare a ceva ce are semnificatie – fericirea suprema.

Cautarea spirituala inseamna sa te impaci cu realitatea asa cum este ea si sa renunti la proiectii. Intreaga noastra viata nu este decat o proiectie – ceea ce visam noi. Este o proiectie a dorintelor. Voi nu cautati sa aflati ceea ce este, voi cautati ceea ce va doriti. Astfel dorintele voastre isi continua cursul, iar viata continua sa va frustreze – fiindca ea este asa cum este ea.

Ea nu poate fi asa cum vreti voi sa fie. Veti fi deziluzionati, nu pentru ca realitatea va sta impotriva, ci numai pentru ca voi nu sunteti pe aceasi lungime de unda cu realitatea – voi sunteti pe aceasi lungime de unda cu visele voastre.

Cautarea spirituala inseamna sa traiesti acea parte negativa: anume ca dorinta este cauza fundamentala a frustrarii, ca a dori inseamna a da nastere, de bunavoie, unui iad. Daca devii constient de acel lucru incetezi sa mai doresti, sau doresti sa cunosti doar ceea ce este.

Dorintele promit mereu si nu ofera nimic niciodata. Ele promit intodeauna beatitudine, extaz, dar acestea nu vin niciodata. Iar fiecare dorinta sfarseste doar prin a crea mai multe dorinte. Fiecare dorinta nu face decat sa lase in loc dorinte mai multe si mai mari. Si bineinteles, in final da nastere unei frustrari si mai mari…

Un cautator spiritual este in totalitate constient de lipsa de sens a dorintei si este gata sa cunoasca ceea ce este, realitatea se afla intodeauna dupa colt – imediat dupa colt. Insa voi nu sunteti niciodata acolo, voi sunteti plecat in dorintele voastre, in viitor. Realitatea este intodeauna in prezent, aici si acum, iar voi nu sunteti niciodata in prezent. Poti fi aici si acum doar atunci cand nu mai exista o minte plina de dorinte, in caz contrar, aceasta va crea oscilatii. Asemenea unui pendul mintea merge fie catre trecut – in amintiri – fie catre viitor – in dorinte, in vise. Insa nu se afla niciodata aici si acum, ea rateaza intodeauna esentialul.

Asadar a fi cautator spiritual inseamna a fi aici. Mintea nu trebuie sa existe, iar mintea exista doar atunci cand exista trecut sau viitor, in caz contrar ea nu poate exista. Pur si simplu nu poti gandi in prezent. In momentul in care gandesti a aparut trecutul. Prin urmare mintea nu poate exista in prezent. Ea exista doar in trecut si proiecteaza in viitor. Ea nu vine niciodata in contact cu prezentul, nu poate. Deci daca nu exista ganduri, nu exista minte. Aceasta stare in absenta mintii se cheama meditatie. In meditatie te aflii aici si acum, explodezi in realitate, iar realitatea explodeaza in tine.

Deveniti deci mai intai constienti de intregul process al vietii ca fiind sursa de frustrari. Patrundeti adanc in fiecare experienta a vietii, nu evitati niciuna. Cunoasteti viata atat de adanc incat sa ajungeti sa cunoasteti deziluzia asociata cu ea. Nu evadati, nu renuntati. Patrundeti adanc in fiecare experienta si fiti dezamagiti. Doar atunci este incheiata prima parte, iar in continuare puteti face saltul in aici si acum.

Dimensiunea spirituala este deschisa doar acelora care nu doresc nimic. Mai intai de toate, trebuie sa aflati ca dorinta nu face decat sa alerge fara sa ajunga nicaieri. Apoi ramaneti pe loc si cunoasteti ceea ce este. Totul este deschis, doar noi suntem inchisi in dorintele noastre. Intreaga existenta este deschisa. Toate usile sunt deschise dar noi alergam cu asemenea viteza incat nu putem vedea. Si cu cat ne creste frustrarea, cu atat marim si noi viteza, fiindca mintea spune: ”Nu alergi destul, din cauza asta nu ajungi.” Mintea nu-ti va spune: “Nu ajungi din cauza ca alergi”. Cum poate ea sa spuna asa ceva? E lipsit de logica. Mintea spune: “Din cauza ca nu alergi destul de repede – nu destul – de asta nu ajungi. Asa ca alearga mai repede. Aceia care alearga repede sunt cei care ajung“. Dar intrebati-i pe cei care alearga repede. Mintea lor le spune acelasi lucru: “alearga repede. Aceia care alearga sunt cei care ajung”.

Nimeni nu ajunge. Dar intodeauna se va afla cineva inaintea ta si cineva in spatele tau. Esti intodeauna in fata cuiva si, oriunde te-ai afla, cineva e intodeauna in spatele tau. De ce? Fiindca dorinta alearga in cerc. Noi alergam in cerc, asa ca cineva e intodeauna in fata. Daca alergi foarte repede poti ajunge in situatia in care chiar si cel care era in spatele tau sa se afle in fata ta. Iar sentimentul tau va fi ca nu alergi destul de repede – altcineva va ajunge iar tu vei pierde. Noi am numit lumea aceasta samsara. Samsara inseamna roata – nu doar tu alergi, ci si roata insasi se invarteste. Nu este un cerc static. Chiar daca tu te opresti, roata va continua sa se invarta. Asa ca ce trebuie sa faci este nu numai sa te opresti, ci si sa pasesti in afara rotii.

Nu este suficient sa te opresti, trebuie sa si pasesti in afara rotii, fiindca chiar daca tu nu mai alergi, roata va continua sa se invarta. Si este o roata atat de mare, care se invarteste cu o forta atat de mare, incat vei alerga chiar si daca stai pe loc. Nu mai ramane in interiorul rotii, paseste in afara ei. Fii un privitor al ei, si abia atunci…

Odata ce veti cunoaste natura acestei roti care se invarteste – acestei lumi, a acestei asa-numite vieti, a acestui cerc vicios, repetitiv – veti fi cei mai calm-fericiti , cei mai calm-beatifici dintre oameni. Acum nu mai aveti asteptari, prin urmare nu mai exista nici frustrari. Sunteti impacati, netulburati. Cu cat va aflati mai mult in momentul prezent, cu atat sunteti mai calmi, linistiti, neclintiti.

 1. AnyOne says:

  Atunci cand semeni un gand,culegi o actine.Cand semeni o actiune,culegi un obicei.Cand semeni un obicei,culegi un caracter.Cand semeni un caracter,culegi un destin.

 2. AnyOne says:

  Sunteti iubiti cu o dragoste care va depaseste intelegerea,deoarece nu ati fost niciodata perceputi ca fiind mai putin decat un Dumnezeu care se straduieste sa se inteleaga pe sine.

 3. Sim Sergiu says:

  Un discipol l-a intrebat pe maestrul sau zen: Nu este capatul calatoriei unui om uniunea sa cu Dumnezeu?
  Maestrul zen a spus: “Capatul calatoriei unui om nu este uniunea sa cu Dumnezeu, fiindca nu a existat nicio separare. Tot ceea ce este nevoie, este strafulgerarea patrunzatoare a viziunii care sa-l faca pe om sa vada asta.”

 4. Dorintele te proiecteaza tot timpul in viitor: “cand voi termina proiectul, voi fi linistit”, “cand voi fi casatorit, voi fi fericit”, dar pana cand se vor indeplini, tu vei fi plin de alte dorinte, care nu te vor lasa sa fii fericit. Adevarul nu trebuie cautat si dobandit, adevarul se afla exact aici, in acest moment. Toti cautatorii spirituali, dupa ce acumuleaza cunoastere, cauta sa vada si sa inteleaga, ajung la acceasi concluzie : totul se intampla in acest moment, nu exista nimic in afara lui, acesta este adevarata iluminare, sa intelegi ca tot ce este posibil, se intampla in momentul acesta, ca nu urmeaza nimic, si ca nu poti avea sau cunoaste mai mult, pentru ca deja ai si cunosti totul. Tu poti sa proiectezi tot felul de dorinte, si de asteptari, dar viata nu e obligata sa se muleze dupa ele, si nici nu o face. Asa cum putem spune despre un om ca e dansator doar atata timp cat danseaza, asa putem sa spunem despre un om ca este viu, doar atata timp cat traieste aici si acum, altfel, viata trece pe langa el, iar asta nu se numeste “a trai”. Poti spune despre un om ca danseaza daca sta pe scaun si asculta muzica? Nu poti… asa nu poti spune despre un om care nu e unit complet cu viata ca traieste cu adevarat.

 5. calin merge says:

  Amanam tot ceea ce putem face azi, pe maine sau poimaine sau saptamana viitoare. Doar ca mereu cand facem asta nu se va produce o schimbare in noi. Ne complacem in ceea ce suntem cu asa zisele “probleme” care le avem dar nu cautam de fapt raspuns sau nu stam sa meditam la problema dupa care tanjim sa ii gasim raspunsul. Cel mai simplu lucru care il facem este sa dam vina pe altii sau pe altcineva sau chiar si pe viata. Nu cautam raspunsuri in noi insine, nu ne vedem pe noi asa cum suntem decat in alte persoane, si faptul ca vedem asta, nu vrem sa acceptam ca suntem asa. Este foarte greu sa facem asta deoarece noi toti suntem sub influienta societatii si avem anumite obiceiuri, sau chiar reguli; “daca fac asta o sa fac ceva rau” nu faci niciun rau, faci ceea ce ti-a impus societatea sa o faci si ei numesc asta ceva rau. Nimic nu e rau atata timp cat tie iti vine sa faci acel ceva. Chiar din contra ar trebui sa o facem pentru ca este interzis de catre ei. Am venit pe pamantul acesta sa experimentam totul, dar ar fi pacat ca sa plecam de pe pamant cu nicio informatie despre “de ce te afli pe acest pamant, sau cum am ajuns oare aici, pentru ce am venit?” Raspunsurile iti vor veni, chiar vor veni. Prea multe asteptari pe planul acesta material, cand este o viata mult mai frumoasa decat atata, doar trebuie sa ajungi sa te cunosti pe tine insuti,nu este usor dar cu informatiile necesare pentru a obtine cunoastere vei putea reusi.

Lasa un comentariu