1 2 4 5 6 7 9 10

Charlie isi luase prietenul care nu era din oras, pe George la o plimbare prin oras. Admirau vitrinele cand George observa: “Ia priveste la fata aceea frumoasa de acolo. Ne zambeste. O cunosti?”

“Da Bety – douazeci de dolari!”
“Si cine este bruneta de langa ea? O, Doamne, e superba!”
“Dolores – patruzeci de dolari!”
“Ah dar iata cine vine! Asta e ceea ce numesc eu clasa intai.”

“Gloria – optzeci de dolari.”
“Doamne!” striga George. Nu exista nici o fata draguta respectabila in orasul asta?”
“Desigur”, raspunse Charlie. “Dar nu-ti poti permite preturile lor.”

Realitatea merge doar pana aici, dincolo de ea se stinge si dispare. Fiecare are pretul lui. Omul moral are un pret. Observa-te. Daca te plimbi pe strada si gasesti o mie de rupii poate nu ii vei lua, dar daca gasesti zece mii…atunci eziti…sa-i iei sau sa nu-i iei? Dar daca gasesti o suta de mii de rupii, atunci nu mai este o problema, ii iei. Aceasta arata cat de profunda e moralitatea, oricine are un pret. O persoana poate sa isi permita doar atat, dincolo de aceasta este prea mult. Moralitatea nu merita! Ti-ar placea sa alegi imoralul.

Omul moral nu este tocmai moral; doar cateva straturi din el sunt morale, dincolo de ele imoralitatea asteapta. Deci poti foarte usor sa transformi un om moral in imoral. Singura problema este ca trebuie sa descoperi pretul.

Am auzit ca Mulla Nasruddin calatoarea cu o femeie in compartiment de clasa intai. Erau singuri. El se prezenta si apoi ii spuse: “Ai vrea sa te culci cu mine diseara?”. Femeia infuriata realmente, zise: Ce crezi? Esti nebun? Ce crezi despre mine? Nu sunt prostituata!”. Mulla spuse: “Iti voi da zece mii de rupii”. Femeia incepu sa zambeasca, se apropie si lua mana lui Mulla. Apoi Mulla zise: “Ce parere ai de zece rupii?”. Iar femeia spuse: “Ce crezi despre mine?!”. Mulla zise: “Stiu cine esti. Acum negociem pretul.”

Intotdeauna este o problema de “pret”. Moralitatea nu te transforma. Ea merge mai profund decat reforma, are un pret mai mare, dar totusi in nucleul fiintei tale, tu ramai acelasi.

Osho – Eu insa va zic voua…

  1. Razvan Mot says:

    Fiecare este atat moral cat si imoral in acelasi timp.. si nu este nici moral, nici imoral tot in acelasi timp.. este doar o proiectie a mintii noastre despre o situatie in care suntem pusi.. Problema e, de fapt, ca parerea celorlalti a devenit foarte importanta, poate mai importanta decat ceea ce credem noi.. Aceasta e o conditionare a parintilor.. ei au fost mereu afectati de ce crede lumea despre copilul lor, si implicit despre ei. E o boala ce se transmite din stramosi in stramosi.. si DEPINDE DE FIECARE DACA VREA SAU NU SA RAMANA “BOLNAV” SI SA O TRANSMITA SAU NU MAI DEPARTE..

Lasa un comentariu