1 2 4 5 6 7 9 10

Un tanar s-a dus la un batran intelept pentru a-l ajuta cu un sfat: “Inteleptule, am venit la tine pentru ca ma simt atat de mic, de neinsemnat, nimeni nu da doi bani pe mine si simt ca nu mai am forta sa fac ceva bun. Ajuta-ma, invata-ma cum sa fac sa fiu mai bun? Cum sa le schimb oamenilor parerea despre mine?” Fara ca macar sa se uite la el, batranul ii spuse: “Imi pare rau baiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personala. Poate dupa aceea. Apoi, dupa o mica pauza adauga: “Daca insa m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate ca as rezolva problema mea mai repede si as putea sa ma ocup si de tine.” “Aaa, incantat sa va ajut” spuse tanarul cam cu jumatate de gura, simtind ca iarasi e neluat in seama si amanat. “Bine”, incuviinta batranul invatat. Isi scoase din degetul mic un inel si-l intinse baietanului adaugand: “Ia calul pe care-l gasesti afara si du-te degraba la targ.

Trebuie sa vand inelul acesta pentru ca am de platit o datorie. E nevoie insa ca tu sa iei pe el cat se va putea de multi bani, dar ai grija ca sub nici in ruptul capului sa nu-l dai pe mai putin de un banut de aur. Pleaca si vino cu banii cat mai repede.”

Tanarul lua inelul, incaleca si pleca. Odata ajuns in targ incepu sa arate inelul in stanga si-n dreapta, doar doar va gasi cumparatorul potrivit. Cu totii manifestau interes pentru mica bijuterie, pana cand le spunea pretul. Doar ce apuca sa le zica de banutul de aur unii radeau, altii se incruntau sau ii intorceau imediat spatele. Un mosneag i-a explicat cat de scump este un ban de aur si ca nu poate sa obtina un asemenea pret pe inel. Altcineva s-a oferit sa-i dea doi bani, unul de argint si unul de cupru, dar tanarul stia ca nu poate vinde inelul pe mai putin de un banut de aur, asa ca refuza oferta. Dupa ce a batut targul in lung si-n lat, rapus nu atat de oboseala, cat mai ales de nereusita, lua calul si se intoarse la batranul intelept. Flacaul si-ar fi dorit sa aiba el o moneda de aur pe care s-o poata da in schimbul inelului, ca sa-l poatã scapa pe invatat de griji si, astfel, acesta sa se poata ocupa si de el.

Intra cu capul plecat si spuse: “Imi pare rau, dar n-am reusit sa fac ceea ce mi-ati cerut. De-abia daca as fi putut lua doi sau trei banuti de argint pe inel, dar nu cred sa pot pacali pe cineva cu privire la adevarata valoare a inelului.” “Nici nu-ti imaginezi cat adevar au vorbele tale, tinere prieten!” – spuse zambitor inteleptul. “Ar fi trebuit ca mai intai sa cunoastem adevarata valoare a inelului. Incaleca si alerga la bijutier. Nimeni altul n-ar putea spune mai bine cat face. Spune-i ca ai vrea sa vinzi inelul si intreaba-l cat ti-ar da pentru el. Dar, oricat ti-ar oferi, nu-l vinde. Intoarce-te cu inelul!” Flacaul incaleca si pleca in goana. Bijutierul examina atent micul inel, il privi atent prin lentila prinsa cu ochiul, il rasuci si apoi zise: “Spune-i invatatorului ca daca ar vrea sa-l vanda acum, nu-i pot oferi decat 58 de bani de aur pentru acest inel.” “Cuuum, 58 de bani de aur?!?” – exclama naucit tanarul.

“Da”, raspunse bijutierul. “Stiu ca-n alte vremuri ar merita si 70, dar daca vrea sa-l vanda degraba, nu-i pot oferi decat 58.”

Tanarul multumi si se intoarse degraba la invatat, povestindu-i pe nerasuflate cele intamplate. “Ia loc, te rog” – ii spuse acesta dupa ce-l asculta. “Tu esti asemenea acestui inel, o bijuterie valoroasa si unica. Si, ca si in cazul lui, doar un expert poate spune cat de mare este valoarea ta.” Spunand acestea, lua inelul si si-l puse din nou pe degetul mic.

Cu totii suntem asemenea lui, valorosi si unici, ratacind prin targurile vietii si asteptand ca oamenii din jurul nostru sa ne aprecieze, evalueze. Povestea aceasta este dedicata acelora care zi de zi se straduie, lustruind cu migala, sa adauge valoare bijuteriei pe care ei o reprezinta si sa realizeze valoarea pe care o au. Amintiti-va mereu cat de mare este valoarea voastra, chiar daca multi din jur va ignora sau par sa nu-si dea seama cat sunteti de pretiosi

 

 

 1. Amalia says:

  Frumoasa povestea!
  In viata de zi cu zi,cautam sa demonstram ca suntem cei mai buni si irosim atata energie…insa daca ne bucuram de noi insine si facem totul din placerea noastra…aprecierile vin fara sa le cautam.

 2. Razvan Mot says:

  Extraordinara poveste.. Acesta e cel mai bun exemplu pentru a arata cat de superficiala e lumea. Si ar trebui sa fie un mare semnal de trezire pentru cei care fac multe lucruri de dragul lumii sau nu fac altele ca sa nu zica lumea rau de ei. Ar fi frumos sa fim treji mai des pentru a ne bucura de ceea ce suntem, fara a schimba masti zi de zi pentru a fi pe placul celor din jurul nostru.

 3. valoarea inelului din poveste nu s-a schimbat doar pentru ca oamenii nu au recunoscut-o. fiecare dintre noi e frumos, perfect si valoros, si asta nu se schimba nici daca suntem recunoscuti ca atare, nici daca nu suntem recunoscuti, deci, in zadar ne straduim sa demonstram celorlalti cine suntem.

 4. Sim Sergiu says:

  Cu totii incearca sa devina cineva astfel incat inceteaza sa mai fie ei insisi. Viata omului se aseamana cu un bal mascat, omul fiind actorul principal in propria sa piesa de teatru. Fiecare este un om unic, devenind o copie fidela.

 5. Adelina Coef says:

  Cu cat facem mai multe pentru a fi apreciati, cu atat mai mult vom fi dezamagiti.Noi suntem o creatia unica si deosebita care nu are nevoie decat sa fie asa cum e ea si va suficient!

Lasa un comentariu