1 2 4 5 6 7 9 10

Era odata un rege care avea 4 neveste. Cel mai mult o iubea pe cea de-a patra sotie, pe care o imbraca cu straie din cele mai scumpe si o trata cu cele mai fine delicatese. Ii dadea tot ce era mai bun. De asemenea o iubea si pe cea de-a treia sotie si ea era cea cu care se mandrea cel mai mult in fata regatelor vecine. Totusi, regele traia cu teama ca, aceasta sotie il va lasa intr-o zi pentru un altul.
Regele o iubea si pe cea de-a doua sotie. Ea era confidenta lui si era intotdeauna draguta, intelegatoare si rabdatoare cu el. De cate ori regele avea o problema, avea incredere in ea ca il va ajuta sa treaca peste momentele grele. Prima sotie a regelui era foarte loiala si isi adusese o mare
contributie in mentinerea regatului. Totusi, regele nu o iubea. Desi ea il iubea cu adevarat, el de abia o observa!
Intr-o zi, regele simtii ca sfarsitul ii este aproape. Se gandi la viata lui plina si isi spuse: “Acum am 4 sotii cu mine, dar cand voi muri, voi fi singur.” O intreba pe cea de-a patra nevasta: “Te-am iubit cel mai mult, ti-am daruit cele mai frumose haine si ti-am purtat cea mai mare grija. Acum, eu am sa mor, vrei sa vii cu mine si sa-mi tii companie?” “Nici vorba!” replica cea de-a patra sotie, si pleca fara un alt cuvant. Raspunsul ei strapunse inima regelui, ca un cutit. Regele o intreba si pe cea de-a treia sotie: “Te-am iubit toata viata mea. Acum ca mor, vrei sa vii cu mine si sa-mi tii companie?” “Nu!” veni raspunsul celei de-a treia sotii. “Viata e prea buna! Cand vei muri, ma voi recasatori!”
Inima regelui se stranse de durere. Apoi o intreba si pe cea de-a doua sotie: “Intotdeauna am gasit la
tine intelegere si ajutor si mereu ai fost acolo pentru mine. Cand voi muri, vrei sa vii cu mine si sa-mi tii companie?” “Imi pare rau, nu te pot ajuta de data aceasta!” replica cea de-a doua sotie. “Te pot doar inmormanta si veni la mormantul tau.” Regele fusese devastat si de acest raspuns. Apoi se auzi o voce: “Eu te voi urma oriunde vei merge!” Regele se uita imprejur si vazu ca cea care rostise aceste cuvinte, era prima sotie. Era atat de slaba, pentru ca suferise mult din cauza foamei si a neglijarii regelui. Adanc indurerat, regele spuse: “Trebuia sa fi avut mult mai multa grija de tine cand am avut ocazia!”
In realitate, noi toti avem 4 sotii in viata noastra: cea de-a patra sotie este trupul nostru. Indiferent cat timp si efort investim in a-l face sa arate bine, el ne va lasa cand murim. Cea de-a treia sotie este averea noastra. Cand murim, merge la altii. Cea de-a doua sotie reprezinta familia si prietenii. Indiferent cat de apropiati ne-au fost in timpul vietii, ei nu pot decat sa vina la mormantul
nostru dupa ce nu mai suntem. Prima sotie este SUFLETUL nostru. Adesea este neglijat, in goana dupa averi, bunastare si putere sau in goana dupa iluzii desarte, uitand ca iubirea curata si sincera iti face viata frumoasa si spiritul sa traiasca.Si totusi, SUFLETUL este singurul care ne va urma oriunde vom merge.

 

  1. Adina Oros says:

    Foarte frumoasa povestea si atat de adevarata. Suntem atat de preocupati de tot ce ne inconjoara incat uitam ca singura comoara reala se afla in interiorul nostru. Chiar daca ne amagim pe noi si pe ceilalti ca averea noastra, imaginea noastra, familia si prietenii nostrii ne fac sa fim “regi”, in clipa mortii devenim constienti de saracia noastra si de faptul ca nimic din ceea ce am crezut ca avem nu ne-a “imbogatit viata”. Asa ca nu mai asteptati pana cand moartea va bate la usa ca sa realizati asta – cautati-va adevarata comoara in interiorul vostru. O zi frumoasa! :*

  2. da, problema e ca toti cautam adevarul in exterior, pentru ca de e frica de ceea ce este in interior, dar acolo este singurul loc in care vom gasi ce avem nevoie!

Lasa un comentariu