1 2 4 5 6 7 9 10

Intr-o zi frumoasa de primavara, invatatorul le-a spus micutilor sai elevi:

– Am vazut ieri ceva interesant, si ma intreb daca ati vazut si voi acelasi lucru. Daca stiti despre ce este vorba, nu le spuneti celorlalti. Am iesit afara si am vazut ceva crescand din pamant, cu o inaltime de circa, douazeci si cinci de centimetri, si varf avea o sfera pufoasa. Daca suflai in ea, creai in jur o intreaga galaxie de stele, care zburau pretutindeni. Ce a fost acest lucru, inainte de a se transforma in acea sfera alcatuita din stelute?

Un copil i-a raspuns:
– A fost o floare galbena, ca un fel de floarea soarelui, dar mai mica.

Invatatorul:
– Si cum a fost inainte de a deveni o floare galbena?

O alta fetita a spus:
– A fost ca o umbreluta verde, pe jumatate inchisa, avand in mijloc ceva galben.

Invatatorul:
– Bravo! Si cum a fost inainte de a se transforma intr-o umbreluta?

Un alt copil a raspuns:
– A fost ca un fel de rozeta care iesea din pamant, alcatuita din frunze verzi.

Invatatorul:
– Perfect! Asadar, stie toata lumea despre ce este vorba?

Elevii:
– Despre papadie, a tunat la unison clasa.

Invatatorul:
– Si, ati cules vreodata papadii?
Cei mai multi au raspuns cu da, dar invatatorul le-a spus:
– Nu, nimeni nu poate culege o papadie. Acest lucru este imposibil. O papadie este alcatuita din toate aceste lucruri pe care le-ati mentionat si chiar mai multe. De aceea, atunci cand o culegi, nu culegi practic decat un fragment din tot acest proces. Nu poti culege o papadie, caci o papadie nu este un lucru. Ea este un proces si o realizare. De altfel, orice exista in univers este un proces si o realizare, chiar si voi.

Nu poti culege nici chiar o papadie in totalitatea ei, caci totalitatea este uriasa. Cum l-ati putea prinde atunci pe Dumnezeu? Nu poti culege nici macar o floricica. Dumnezeu este intregul demers. Tot ceea ce exista in momentul prezent este Dumnezeu. Tot ce a existat vreodata este Dumnezeu si tot ce va exista vreodata este Dumnezeu, El reprezinta un proces. Este atat de infinit si de vast, incat nimeni nu il poate vedea vreodata. Este imposibil. Tot ce poti face este sa te scufunzi in acest ocean al divinitatii, si in acel moment, usa ti se va deschide instantaneu, nu va mai trebui sa astepti.

  1. Razvan Mot says:

    Cu totii suntem niste papadii, drept dovada nimeni nu ne poate omori, pentru ca noi suntem un intreg proces..

Lasa un comentariu