1 2 4 5 6 7 9 10

Un rege a auzit ca o parte din regatul sau era aproape scufundata in haos. Oamenii se bateau unii cu altii, se raneau unii pe altii in toate felurile. Regele s-a ingrijorat si a trimis acolo un mesager special, care ducea cu el o sticla magica. Sticla magica era facuta in asa fel incat daca priveai prin ea vedeai lucrurile asa cum erau, nu cum ti le imaginai, nu asa cum cum le interpretai. Sticla magica iti nega mintea si puteai vedea totul direct, nemijlocit. Cand se intampla asta, te transformai, nu puteai sa ramai la fel ca inainte.

Aceasta sticla a fost pusa la rascruce in asa fel incat sa fie disponibila tuturor si toata lumea sa se poata uita prin ea pentru a se transforma. Dar reactia oamenilor a fost urmatoarea: marea majoritate i-au dat sticlei un nume si au venerat-o de parca ar fi fost o fiinta supraomeneasca, dar nu s-au uitat niciodata prin ea,de fapt, prin veneratie o evitau. O alta parte din oameni au fost sceptici de la bun inceput. Au spus: ’E o prostie. Cum poate o sticla sa te ajute sa vezi lucrurile asa cum sunt? E o superstitie.’ Acestia nu au incercat niciodata, nu i-au dat sticlei nicio sansa. Toate categoriile erau la fel, toti evitau sticla, ba prin veneratie, ba spunand ca era o superstitie inutila.

Asta s-a intamplat in intreaga lume, teistii si ateii, ambele tabere au evitat meditatia, unii spun ca nu exista Dumnezeu, altii spun ca exista Dumnezeu si trebuie doar sa-l venerezi. In profunzime nu e nicio diferenta. Apoi a existat o a treia categorie de oameni, cei practici, pragmatici, empirici. Au spus, “Sticla magica e interesanta, dar nu ne putem imagina cum ne va ajuta, nu e practica”. Acestia sunt  oamenii de stiinta, mintea empirica. Apoi a patra categorie de oameni a spus: “Nu numai ca sticla e inutila, e si periculoasa, pentru ca oricine se uita prin ea devine distorsionat.” I s-au opus si au planuit sa o distruga cu prima ocazie, dar nici ei nu s-au uitat prin ea. Apoi a mai existat un grup care a evitat-o. Nu umblau pe strazile care erau in apropierea sticlei, nu treceau niciodata prin acea intersectie pentru ca spuneau: “suntem fericiti asa cum suntem”. Nu erau fericiti, dar se gandeau: “S-ar putea sa ne dea peste cap stilul de viata.” Au fost insa cativa oameni simpli, inocenti care s-au uita prin ea si s-au transformat, au devenit fiinte cu totul noi, dar apoi s-a raspandit zvonul ca fusesera hipnotizati de acea sticla stupida: “Sunt prosti, altfel cum ar putea o sticla sa transforme o fiinta umana?”Au fost luati drept nebuni.

Religia este o sticla magica. Ea are calitatea secreta de a va transforma, dar ea nu va poate forta sa o faceti, voi trebuie sa-i permiteti transformarii sa se petreaca, voi trebuie sa fiti intr-o stare receptiva. Nu va ajuta cu nimic daca o venerati, e o solutie foarte vicleana. Logica nu va va ajuta pentru ca e o problema de experienta, nu un silogism logic. Scepticismul nu e de mare ajutor pentru ca atunci cand va indoiti nu puteti sa aflati nimic. Trebuie sa treceti prin experienta respectiva, deoarece doar experienta poate fi criteriul de adevar sau neadevar. Nu e indeajuns sa ganditi.

Daca evitati, daca incercati sa scapati si sa nu vedeti viata asa cum e, ramaneti niste lasi, ratati intregul ei sens, intreaga ei aventura. Doar cei care sunt inocenti, care sunt ca niste copii, gata sa priveasca prin ea, gata sa fie transformati, schimbati, vor fi ajutati de religie. Daca apartii unei organizatii nu inseamna ca esti religios. Daca faci saltul cu incredere completa si cu inocenta, atunci inseamna ca ai inteles ce inseamna cu adevarat religia.

484749_10151988657222264_1228065147_n

Lasa un comentariu