1 2 4 5 6 7 9 10

Adevarul este transmisibil doar intre maestru si discipol; este o relatie de iubire. Invatatura este contagioasa, o poti primi daca esti deschis fata de ea – aceasta este starea in care discipolul sta la picoarele maestrului. Inima discipolului este deschisa si asteapta sa fie patrunsa de constiinta maestrului, bineinteles la inceput va fi dureros deoarece constiinta maestrului va patrunde precum o sageata doar asa poate strapunge armura egoului. Cunoasterea intareste egoul, intelepciunea il dizolva definitiv. Foarte rar poti intalni un cautator care sa nu fie interesat de cunoastere. Iar a cunoaste inseamna a teoretiza despre adevar insa intelepciunea este adevarul insusi. A cunoastea inseamna a crede orbeste in ce spun altii, si toate crezurile sunt false. Credinta este doar o proiectie a mintii ea iti da senzatia de cunoastere fara sa cunosti nimic in realitate. A crede in ceva este foarte usor pentru ca nu trebuie sa risti nimic. Poti crede foarte usor in Dumnezeu, in nemurirea sufletului, dar cum te vor transforma acestea? Tu vei ramane acelasi iar cand moartea iti va veni la usa toate crezurile se vor volatiza, credinta in nemurirea sufletului nu te va ajuta cu nimic in clipa mortii atunci vei plange si te vei agata cu disperare de viata, moartea distruge toate informatiile acumulate te lasa absolut gol cu ideea ca doar ti-ai irosit viata. Intelepciunea este un fenomen complet diferit: este o experienta directa. Un intelept nu cunoaste nimic “despre” Dumnezeu, nu “crede” in Dumnezeu sau in reincarnare; el isi aminteste el stie ca a mai fost aici de multe ori ca a trait in multe forme. Si el stie ca desi formele fizice sunt schimbatoare si efemere constiinta este aceasi. Doar superficialul este schimbator,esentialul este etern. Asta inseamna a vedea. Prin credinta devii un crestin, un musulman, un evreu, un hindus. Credinta este profesiunea preotilor. Intelepciunea apare in interiorul fiintei nu este o scriptura. Intelepciunea este parfumul fiintei tale, ea nu poate fi invatata, ea trebuie traita.

  1. Amalia says:

    Un maestru nu-ti da formule bine stabilite de care sa te poti agata ci libertate totala deoarece astfel va trebui sa fi constient. El iti da indicii insa discipolul ar fi de folos sa si simta ceea ce-i spune maestrul si sa adapteze informatia primita, precum s-a mai vorbit pe site, prin gand-simt-vointa. “Viata nu asculta de logica;ea isi vede de drumul ei, netulburata. Tu trebuie sa asculti de viata” (“Curajul”, Osho)

  2. Diferenta intre un relatia maestru-discipol si profesor-student este faptul ca studentul vine in fata profesorului cu un bagaj de cunostinte si filtreaza tot ce spune profesorul prin proria cunoastere. el e pregatit sa dezbata, sa conteste, sa rationalizeze tot ce primeste de la profesor. Un discipol vine in fata maestrului cu mintea goala si cu inima deschisa. El vine pregatit sa asculte cu intreaga fiinta ce ii spune maestrul, sa isi uneasca fiinta de a lui.

Lasa un comentariu