1 2 4 5 6 7 9 10

Ce sunt chakrele?

“Chakra” este un cuvânt sanscrit care înseamnă “vortex” sau “roată”. Chakrele sunt deci, centre, discuri energetice aflate in corpul nostru subtil prin intermediul carora omul primeste si prelucreaza energia universala care ii este necesara vietii, apoi aceasta energie este distribuita organelor corpului. Ele sunt localizate pe linia mediana a corpului, si sunt in numar de 7. Fiecare dintre ele guverneaza anumite organe, si rapund la anumite sentimente si trairi. Fiecare chakră funcţionează la nivel fizic, emoţional şi spiritual. Echilibrarea lor este cheia sănătăţii şi a stării de bine. În continuare vom detalia fiecare chakră, însă trebuie avut în vedere că fiecare patologie a fiecărui organ are o cauză spirituală specifică.

CHAKRA INTAI (MULADHARA) – chakra bazei sau poarta pamantului

chakra 1

Este asezata la nivelul perineului, intre anus si aparatul genital. Ea vibreaza cu elementul pamant si culoarea rosie si guverneaza simtul mirosului. Are in grija functia de supravietuire, acumularea de posesiuni in plan fizic, ingrijirea propriei persoane, mersul prin viata, tot ce tine de materie si materialitate.

Partile corpului pe care ea le guverneaza sunt: membrele inferioare, sistemul osos, rectul si anusul. Cand aceasta chakra este dezechilibrata, apar: dureri ale membrelor inferioare si articulatiile acestora, dificultate la mers. Cand exista tensiuni interioare cu privire la bani, la situatia materiala, la planul fizic, pot aparea hemoroizi sau probleme ale rectului si anusului.

Cauzele care pot dezechilibra chakra intai sunt: grija exagerata pentru stabilitatea materiala, dorinta de a avea un statut, prestigiu, avere, dorinta de stabilitate in general, preocupare strict pe plan material, consum mare de energie in vederea obtinerii unor foloase numai pe plan fizic, neglijarea spiritualitatii. Dezechilibrele acestei chakre apar cand este vorba despre orice atasament de ceva material, trecator, ceva ce tine din planul fizic.

Chakra intai are stranse legaturi cu chakra coroanei. Cand intre cele doua chakre nu mai exista niciun obstacol, atunci spiritualul se gaseste peste tot in materie, atunci ia nastere constiinta transcedentala.

CHAKRA A DOUA (SVADISTHANA) – chakra sacrala sau poarta lunii

chakra 2

Este asezata deasupra osului pubian, intre acesta si ombilic, are ca element guvernator apa, culoarea portocaliu, si simtul gustului. In viata individului, ea este legata de sexualitate, procreatie, creativitate, placere. Ea guverneaza aparatul reproducator (masculin si feminin), rinichi, vezica urinara, cai urinare, coloana sacrata. Cauzele care pot dezechilibra chakra a doua sunt: probleme, certuri in relatie, atitudine nejusta fata de partenerul de viata, compromisuri in relatia cu partenerul, tulburari in ceea ce priveste actul sexual (exces, abstinenta, neplacere), conceptii, principii gresite fata de sexualitate, blocari ale creativitatii.

Daca chakra este dezechilibrata, pot aparea boli renale, boli ovariene, boli uterine, impotenta, frigiditate, tulburari ale ciclului menstrual, boli ale vezicii urinare, dureri in zona salelor, comportament ostil fata de sexul opus, dispareunie (durere in timpul actului sexual). Chakra a doua este centrul creativitatii, daca exista un blocaj pe creatie, aceasta chakra poate avea de suferit, impreuna cu chakra a cincea si a sasea (trinitatea creativitatii).

CHAKRA A TREIA (MANIPURA) – chakra plexului solar sau poarta soarelui

chakra 3

Este asezata in zona plexului solar (in epigastru), are ca element focul, culoarea galbena, si ca simt, vazul. Aceasta chakra cuprinde emotiile noastre in stare primara, este responsabila pentru puterea noastra interioara si pentru vointa, ea actioneaza ca un dig in spatele caruia sunt tinute sentimente, energii, nevoi, impulsuri. Cand emotiile nu sunt exprimate, ci reprimate, ele raman depozitate in aceasta chakra, declansand tulburari in buna functionabilitate a organelor pe care le guverneaza. Mania, in special, poate ramane stocata aici pentru multi ani.

Chakra plexului solar are sub guvernare sistemul digestiv, ficatul, splina, stomacul, vezica biliara, pancreasul. Stomacul este foarte sensibil la schimbarile bruste ale sentimentelor noastre (teama, nervozitate, nerabdare), de aceea, cand avem de-a face cu o situatie emotionanta din orice punct de vedere, simtim “fluturi in stomac”, care sunt defapt schimbari in functionalitatea chakrei a treia.

Cauzele care pot duce la dezechilibrarea chakrei plexului solar sunt: frica exagerata, furie, nervozitate, tulburari interioare, stresul si evenimente stresante, certuri cu persoanele din jur, reprimarea sentimentelor, sentimente de vinovatie, atitudine nejusta fata de persoanele din jurul nostru. Disfunctiile acestei chakre pot duce la ulcere, diabet zaharat, tulburari digestive ca anorexia, bulimia, hipoglicemie, digerarea cu dificultate a alimentelor, boli ale intestinului subtire, depunerea de tesut adipos in partea de mijloc a corpului, insuficienta hepato-biliara, teama si lipsa de incredere in propriile forte.

CHAKRA A PATRA (ANAHATA) – chakra inimii, poarta vanturilor

chakra 4

Este localizata in mijlocul toracelui, in zona inimii, elementul cu care vibreaza este aerul, culoarea verde, simtul tactil. Are o importanta deosebita deoarece este situata intre cele trei chakre inferioare si cele trei superioare, avand rolul de a face legatra intre ele si de a mentine totul in echilibru. Sentimentele pe care chakra le stimuleaza sunt dragostea, prietenia, iertarea si acceptarea, compasiunea, iubirea neconditionata fata de toate fiintele din univers. Cand aceasta chakra este deschisa si echilibrata, exista o capacitate unica de a da si de a primi, compasiunea se dezvolta si devine o expresie naturala a individului.

Inima, plamanii, bratele, mainile si timsului sunt organele care stau sub grija chakrei a patra. Tot ce tine de iubire si simt in general, este legat de aceasta chakra. Un om care va face compromisuri din iubire, se va uita pe sine din cauza atasamentului fata de persoana de langa el, care va sta intr-un loc nociv pentru el doar pentru a putea sa-si continue relatia, care isi va reprima iubirea sau va bloca manifestarile acesteia, care va trece prin tensiuni in relatia de cuplu, va produce dezechilibre in aceasta chakra. La fel se va intampla si in lipsa compasiunii si iertarii fata de oamenii din jur, in lipsa iubirii si respectului pentru tot ce ne inconjoara. Aceasta chakra dezechilibrata duce la afectiuni precum astmul bronsic, hipertensiunea arteriala, boli ale inimii, boli pulmonare, dureri de spate, cancer mamar. Din punct de vedere emotional, dezechilibrarea chakrei inimii aduce cu ea tristete, melancolie, incapacitatea de a darui iubire propriei persoane sau celor din jur, neputinta de a ierta, sau chiar ura.

“Atunci cand toate nodurile inimii sunt dezlegate, chiar si in aceasta viata, muritorii devin nemuritori. Aceasta este toata invatatura scripturilor.”

CHAKRA A CINCEA (VISHUDDI) – chakra gatului, poarta timpului si a spatiului

chakra 5

Se gaseste la nivelul gatului, vibreaza cu simtul auzului si culoarea albastru. Aceasta chakra este marea biblioteca a universului, unde sunt stocate toate informatiile legate de fiintele umane. Ea patroneaza tot ce tine de comunicare, de creatie, manifestare in planul fizic. Partile corpului pe care le guverneaza sunt gatul, umerii, tiroida si paratiroidele.

Ce poate dezechilibra aceasta chakra? Comunicarea defectuoasa, fie ca spui prea multe, si intr-un fel sau altul in deranjezi pe cel de langa tine, fie te-ai abtinut sa spui ceva, din motive diverse, lipsa de manifestare a ceea ce gandim si simtim, ignorarea vocii noastre interioare (aceasta chakra are legatura nu doar cu auzul extern, ci si cu auzul interior, cu intuitia noastra).

Cand echilibrul este tulburat, apar afectiuni cum ar fi dureri de gat, dureri la nivelul coloanei cervicale, dificultate in vorbire, scolioza, laringite, faringite, traheite, amigdalite, probleme tiroidiene si paratiroidiene.

CHAKRA A SASEA (AJNA) – chakra celui de-al treilea ochi, poarta eliberarii

chakra 6

Aceasta chakra are asezarea intre cele doua spracene, deasupra radacinii nasului, vibreaza cu culoarea indigo. Ea este chakra rationamentului, a gandirii, a mintii; cu ajutorul ei omul analizeaza si intelege ce i se intampla si ce se intampla in jurul lui. Ajna in traducere inseamna a sti, a receptina, a comanda.

Ajna are sub influenta ochii, emisferele cerebrale si hipofiza. Dezechilibrele pe aceasta chakra vin din exces de ganduri, analiza excesiva, trairea in cap si nu in lume, preocupare prea mare pe plan intelectual si rational, tendinta de a neglija spiritualitatea, propria natura. Aceste dezechilibre duc la cosmaruri, dureri de cap, defecte de vedere, probleme hipofizare, paranoia, lipsa concentrarii, tulburari neurologice, sinuzite.

Mintea este necesara pentru a intelege si a rationa, dar ea nu este totul, ea este doar o parte din intreg (o a treia parte, mai exact). Nu va opriti la planul rational, la planul intelectual, nu va conformati in a cunoaste doar cu mintea, pentru ca astfel veti pierde ocazia sa cunoasteti cu adevarat ce inseamna puterea simtului. Cine a trait in minte aceasta viata, se poate spune ca nu a trait deloc!

CHAKRA A SAPTEA (SAHASRARA) – chakra coroanei, poarta vidului

chakra 7

Chakra coroanei este o chakra mai deosebita, ea este asezata in crestetul capului si reprezinta legatura noastra cu divinitatea, cu spiritualitatea, ea apartine in totalitate divinitatii. Este cunoscuta ca si “lotusul cu 1000 de petale”, si oamenii ajunsi la iluminare erau reprezentati cu acest lotus deschis si luminos in crestetul capului. Ea guverneaza cortexul cerebral si glanda epifiza, dar are legaturi cu intreg organismul si vibreaza cu culoarea violet.

Cand este echilibrata si deschisa, individul se afla in stare de beatitudine, de unitate cu universul. Chakra a saptea este dezechilibrata de lipsa preocuparii pentru spiritualitate, consumarea energiei numai pe plan material, renegarea apartenentei divine si ruperea legaturii cu divinitatea.

Relatia dintre chakre

chakrele

Fiecare dintre cele 7 chakre au legaturi energetice cu chakrele opuse, dezechilibrul uneia, putand afecta si chakra pereche. De exemplu, chakra intai este in legatura cu chakra a saptea sau chakra coroanei. Chakra coroanei se ocupa de tot ce inseamna non-material, de spiritualitate, practic ea este legatura cu divinitatea, in timp ce chakrei intai apartine interesul pentru planul material, pentru averi, posesiuni materiale, statut social, stabilitate. Atunci cand noi ne consumam energia exclusiv pe plan material, se va dezechilibra chakra intai, insa impreuna cu aceasta, se va dezechilibra si chakra a saptea pentru ca ea este dezenergizata, nu se lucreaza cu ea, se foloseste tot in planul fizic, lasand nimic pentru planul spiritual.

Chakra a doua este strans legata de chakra a sasea, prima reprezinta perceptia fata de relatie si sexualitate, cealalta reprezinta perceptia si intelegerea intregii existente inconjuratoare. Gandurile excesive sau negative referitoare la sex, analiza prea indelungata a relatiei cu partenerul, gandurile impiedicand consumarea efectiva a relatiei, dezechilibreaza ambele chakre.

Chaka plexului solar este in legatura cu chakra gatului, prima gazduind sentimentele, emotiile, iar cealalta, manifestarea acestora. Echilibrul dintre perceptia emotiei si manifestarea acesteia este unul foarte sensibil, astfel, daca traim o emotie (teama, furie, nervozitate) si nu o exteriorizam, nu comunicam, deci o reprimam, se vor dezechilibra ambele chakre. Daca traim o perioada stresanta, chakra a treia va fi in dezechilibru, si ea va afecta si chakra a cincea.

Chakra a patra este insasi chakra echilibrului, ea face legatura dintre chakrele inferioare si chakrele superioare, ea se afla la mijloc, si de aceea, in orice situatie in care nu exista echilibru intre doi opusi, aceasta chakra va avea de suferit. Ea gazduieste minunatul sentiment al iubirii, ceea ce sta sa ateste ca orice situatie si gest facute din iubire sunt in echilibru si armonie.

Fiecare manifestare a divinitatii este rezultatul combinarii celor trei dimensiuni ale constiintei : gand, simt, vointa. Aceasta trinitate reprezinta echilibrul, intregul, oriunde lipseste una dintre ele, exista dezechilibru, neimplinire.

Trinitatea mai sus mentionata este reprezentata in om de chakra inimii (simtul), chakra gatului (vointa) si anja (gandul). Fiecare situatie, fiecare emotie si fiecare cuvant trebuie trecuta prin gand, simt, vointa, altfel vor aparea dezechilibre. Daca te gandesti la ceva, si o faci fara sa o treci prin simt, vei dezechilibra chakra a patra, daca simti ceva si nu o gandesti inainte sa o manifesti, vei dezechilibra chakra a sasea, iar daca doar gandesti si simti, fara sa manifesti ceea ce ai gandit si ai simtit, vor aparea probleme in chakra gatului.